ADHD of ADD

ADHD en ADD zijn beiden aandacht stoornissen wat onder andere zorgt voor concentratieproblemen.

Wat is adhd of add eigenlijk?

Als je ADHD of ADD hebt, heb je voornamelijk moeite om je te concentreren. Je bent snel en vaak afgeleid. Het klikken van een pen, een hond die buiten loopt of je eigen gedachtes kunnen er al voor zorgen dat jij je niet meer kan concentreren op je (school)werk. Door de slechte concentratie kunnen je (school)prestaties hier onder leiden. Het verschil tussen ADHD en ADD zit in het gedrag. Bij ADHD ben je vaak druk, impulsief, rusteloos of sociaal geïsoleerd. Als jongeren ADD hebben, zijn ze juist wat dromerig en zijn ze vooral bezig met hun eigen gedachtes.

Wat zijn de symptomen?

Personen die ADHD hebben, zijn over het algemeen drukke personen. Ze kunnen niet stilzitten en zijn constant aan het tikken of aan het wiebelen. Je bent snel afgeleid, waardoor je slecht dingen kan onthouden, slordigheidsfouten maakt of dingen niet afmaakt. Het ‘druk zijn’ uit zich niet alleen in het lichaam, maar ook in het hoofd: je kan je moeilijk ontspannen, er dwarrelen altijd gedachtes rond en er is nooit rust. Jongeren met ADHD zijn ook vaak impulsief en doen dingen zonder na te denken.
Jongeren met ADD zijn ook snel afgeleid maar uiten dat niet door druk te worden, maar vaak door in zichzelf te keren. Ze lijken vaak dromerig, waardoor de buitenwereld denkt dat zie niet tot die persoon kunnen doordringen. Iemand met een aandachtstoornis kan ook opgaan in één ding: hyperfocus. Hierdoor lijken ze nog onbereikbaarder voor mensen om hun heen.

Kenmerken en problemen bij AD(H)D zijn:
  • Aandachts- en concentratieproblemen (achteruitgaande schoolprestaties);
  • Druk en aanwezig (ADHD);
  • Dromerig (ADD)
  • Vergeetachtigheid;
  • Snel verveeld;
  • Rusteloosheid;
  • Plannen;
  • Moeite met dingen afmaken en het nemen van beslissingen;
  • Impulsiviteit;
  • Emotionele uitbarstingen;
  • (Sociaal) onhandig;
  • Angstige gevoelens en gedachtes;
  • Geen gevoel voor tijd hebben;
  • Moeite met in slaap vallen
Wij adviseren de omgeving van jongeren met bovenstaande problemen altijd hulp te laten zoeken. Er zijn genoeg handvatten die aangeleerd kunnen worden om te kunnen omgaan met AD(H)D.

AD(H)D (zelf)test

Beantwoord een korte vragenlijst om te ontdekken of je mogelijk een AD(H)D  hebt (3 min.)

Oorzaken en gevolgen

AD(H)D is erfelijk. Als jij AD(H)D hebt, is er en grote kans dat één van jouw ouders dat ook heeft. Er is ook een grote kans dat jouw broers of zussen hier ook last van hebben. Dit betekent alleen niet dat je er nooit mee kan leren omgaan. Door de slechte concentratie, kan het vaak druk zijn in het hoofd van iemand met AD(H)D. Dit kan zich uiten in de eerder genoemde kenmerken. Door dit gedrag, kan het zijn hij of zij niet begrepen wordt; leraren sturen de ‘drukke’ jongere de klas uit en ouders weten niet hoe ze moeten omgaan met hem of haar. Door de impulsiviteit of dromerigheid kunnen leeftijdsgenoten de jongere ‘raar’ vinden of niet begrijpen. Dit kan zich gaan uiten in sociale isolatie.

De jongere kan door de rusteloosheid op zoek gaan naar rust. Het kan zijn dat iemand dan grijpt naar kalmerende middelen zoals alcohol en drugs.

Behandeling AD(H)D

Je kunt goed leren omgaan worden met AD(H)D klachten. Wij zijn BROER! helpt jongeren inzicht te krijgen in de verschijnselen en er mee leren om te gaan. Bij de behandeling van AD(H)D gaat erom de negatieve spiraal te doorbreken. Ons doel is om ervoor te zorgen dat de jongeren goed voor zichzelf kunnen zorgen, weer goed met anderen in hun omgeving om kunnen gaan, weer zin hebben om dingen te ondernemen en zich vooral weer gelukkig voelen! Medicatie kan eventueel helpen om de kernsymptomen te verminderen.

Onze ervaringsdeskundigen, coaches en behandelaren brengen samen met de jongere in kaart welke klachten de jongere belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Naast de 8-stappen die centraal staan in ons behandelprogramma, bieden wij behandeling op maat om de klachten terug te dringen.

Wat kun je zelf doen?

Zie je jezelf terug in de kenmerken van AD(H)D? Er zijn ook veel dingen die je kunt doen om je concentratie te verhogen:

  • Ga naar plekken waar je je goed kan concentreren. Ga na voor jezelf of je je beter kan concentreren als het muisstil is of dat er juist een beetje rumoer is;
  • Maak een schema met duidelijke (haalbare) doelen en hou je daaraan. Bijvoorbeeld; maandag maak ik de sommen 1 t/m 10 en dinsdag maak ik de sommen 11 t/m 20;
  • Neem genoeg pauze. Als je elk uur 10 minuten pauze neemt, verhoogt dat je concentratie de rest van dat uur. Hou je aan deze tijden.
  • Beloon jezelf. Het werkt motiverend als jij jezelf beloont als je je werk voor die dag af hebt. Dat heb je dan ook wel verdient!
  • Daarnaast staat Wij zijn BROER! altijd voor jou klaar! Wij zijn BROER! staat voor familie. Voor samen. Het helpen van elkaar en het doorgeven van kennis en ervaringen. Samen sterk! Samen gaan we aan de slag. We herkennen het probleem en vinden een passende behandeling.

Tips voor ouders en verzorgers
Wij snappen maar al te goed dat ouders en verzorgers het lastig vinden om goed te handelen bij verschijnselen van AD(H)D. Belangrijk is om de jongere altijd te blijven steunen en ervoor te zorgen dat de jongere zich niet alleen voelt, rust kan vinden en gezond blijft leven.

Ben je op zoek naar hulp of herken jij bovenstaande symptomen bij jouw kind? Wij bij Wij zijn BROER! zijn zeer ervaren met het behandelen van jongeren met AD(H)D. Wij helpen jou en het gezin graag met hulpvragen. Als ouder/verzorger word je nauw betrokken bij de behandeling. Alles met als doel om als gezin een verandering door te maken en samen een mooie basis te leggen voor de toekomst.

Vragen en voorlichting

Heeft u vragen over drugsgebruik bij jongeren, onze behandelmethodes of een persoonlijke hulpvraag omtrent dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op en wij staan u graag te woord!