fbpx Skip to content

Cannabisverslaving (blowverslaving)

Cannabis is de verzamelnaam voor wiet en hasj. Dit zijn middelen die het bewustzijn beïnvloeden en een verdovende werking hebben. Cannabis staat op nummer twee in de lijst van middelen die jongeren het meest gebruiken.

Wat is cannabisverslaving?

Een wiet- of cannabisverslaving, ook wel blowverslaving, komt geregeld voor onder jongeren in Nederland. Er zijn veel jongeren die zo nu en dan een jointje roken, zonder dat ze meteen de drang krijgen dit vaker te doen. Hierdoor is wiet een onderschatte drug. Veel jongeren ervaren het gebruik van wiet namelijk als een fijne manier om rustig te worden en problemen te vergeten. We spreken van een verslaving als jongeren lichamelijk of geestelijk afhankelijk zijn van blowen. Zijn of haar leven draait om blowen. Het lukt de jongere niet om zonder te blowen te ontspannen of normaal te slapen.

Symptomen

Cannabis kan gevolgen hebben op het kortermijngeheugen, ook komt een psychische verslaving vaak voor. Wiet en hasj maakt de hersenen lui. Daarnaast komen er ook andere geestelijke en lichamelijke klachten bij kijken.

Kenmerken en problemen die ontstaan bij een wietverslaving zijn:

 • Angstgevoelens;
 • Duizeligheid;
 • Onrust;
 • Een slecht geheugen;
 • Hartkloppingen
 • Niet of slecht kunnen slapen zonder wiet of hasj;
 • Een sloom en lui gevoel;
 • Slechte concentratie;
 • Evenwichtsstoornissen of concentratiestoornissen;
 • Veel activiteiten gaan gepaard met blowen.

Jongeren die lange tijd overmatig blowen, merken na verloop van tijd dat het blowen niet goed samen gaat met studie of werk. Ze vinden het lastig om aan de slag te gaan. Toch is het niet eenvoudig om te stoppen. Na de uitwerking van cannabis treden vaak vermoeidheid, rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid op. Hierdoor is de verleiding erg groot om nogmaals de drugs te gebruiken om deze gevoelens te onderdrukken.

Herken jij deze symptomen bij jezelf? Neem dan contact met ons op.

Wij adviseren de omgeving van jongeren met bovenstaande problemen altijd hulp te zoeken. Een behandeling kan er namelijk voor zorgen dat de jongere weer goed in zijn vel gaat zitten en weer met volle energie in het leven gaat staan.

Cannabisverslaving (zelf)test

Beantwoord een korte vragenlijst om te ontdekken of je mogelijk een cannabisverslaving hebt (3 min.)

Oorzaken en gevolgen

Een blowverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door negatieve gebeurtenissen uit het verleden, zoals: pesten, seksueel misbruik of mishandeling, de jongere een trauma heeft opgelopen. Cannabis kan in dit geval een manier zijn om te ontsnappen uit de realiteit. Ook wordt het geregeld gebruikt door jongeren voor ‘zelfmedicatie’. Blowen geeft rust en geeft jongeren met ADHD vaak een ontspannend gevoel.

Daarnaast is er ook nog een grotendeel van de jongeren die cannabis gebruikt uit nieuwsgierigheid. Wiet en hasj vallen vaak onder de kenner: ‘ongevaarlijk’ en ook de grote beschikbaarheid in Nederland zorgt ervoor dat een groot deel van de jongeren in aanraking komt met de drugs. Eenmaal bekend met het effect, kan het door verschillende redenen verleidelijk zijn om het vaker tot dagelijks te gaan gebruiken.

Effecten waarom de drugs veel wordt gebruikt:

 • Voor het ontspannende effect. Wiet of hasj wordt gebruikt als slaap- of kalmeringsmiddel;
 • Het dagelijks leven willen ontvluchten door de roes wat cannabis oplevert;
 • Stress en een burn-out onderdrukken; 

Behandeling blowverslaving

Een cannabisverslaving toegeven is niet makkelijk. Ook het overwinnen van een drugsverslaving is erg lastig. Belangrijk is dus om jongeren met een wiet- of blowverslaving zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens een behandeling. Wij zijn BROER! helpt jongeren een cannabisverslaving de baas te worden en weer positief in het leven te gaan staan.

Onze ervaringsdeskundigen, coaches en behandelaren brengen samen met de jongere in kaart welke klachten de jongere belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Naast de 8-stappen die centraal staan in ons behandelprogramma, bieden wij behandeling op maat om de klachten terug te dringen.

Wat kun je zelf doen?

Herken jij jezelf in bovenstaande verhaal en gebruik jij geregeld wiet of hasj? En wil je graag stoppen of minderen met blowen? Neem contact met ons op! Wij zijn BROER! staat altijd voor jou klaar! Wij zijn BROER! staat voor familie. Voor samen. Het helpen van elkaar en het doorgeven van kennis en ervaringen. Samen sterk! Samen gaan we aan de slag. We herkennen het probleem en vinden een passende behandeling.

Tips voor ouders en verzorgers

Herken jij een cannabisverslaving bij jouw kind? Als ouder of verzorger is het belangrijk om te helpen door voornamelijk veel rust, geduld en welwillendheid op te brengen. Moedig je kind aan (en versterk) de beslissing om de gewoonte om wiet of hasj te roken te stoppen.

En neem contact met ons op! Wij bij Wij zijn BROER! zijn zeer ervaren met het behandelen van jongeren met een wiet- of blowverslaving. Wij helpen jou en het gezin graag met hulpvragen. Als ouder/verzorger word je nauw betrokken bij de behandeling. Alles met als doel om als gezin een verandering door te maken, en samen een mooie basis te leggen voor de toekomst.

Vragen & voorlichting

Heeft u vragen over drugsgebruik bij jongeren, onze behandelmethodes of een persoonlijke hulpvraag omtrent dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op en wij staan u graag te woord!